Őszinte tájékoztatás azoknak a hitel felvevőknek,
akik a jövőben sem vágynak kellemetlen meglepetésekre.
 
 

Tisztelt illetve drága Válság!

 Avagy a bank mindig nyer!

 

Emlékeznek a filmekben a casino jelenetekre? Teszik a zsetont, forgatnak és a bank nyer. Természetesen néha-néha a főhősünk, vagy más szereplő is beletrafál, azonban öröme nem tarthat sokáig, mert még többet tesz fel, majd veszít el, míg a végén a bank extra haszonnal száll ki a játékból.

A bank a legjobb üzlet. Azt gondoljuk a banknak milyen sok pénze van - pedig ez egy tévhít...

A klasszikus bank működési elve: Van egy kis megtakarított pénzem, de a párna alatt félek tartani, nehogy ellopják. Beviszem a bankba, mert ott vigyáznak rá. Más is hasonlóan tesz. A bankban gyűlik a pénz, de miért tartsa ott a bankár, mikor vannak olyanok, akiknek nincs pénze, de szüksége volna rá és van tulajdona is, ami fedezetül szolgál. Ezért kölcsön adja a betett pénzt (pl. az Ön pénzét), mondván kamatot kap a kölcsön kérőjétől. Ha a hitelkérő nem fizetné vissza a kölcsönt, akkor a banké lesz a tulajdona - ezt eladva a bank visszakapja a pénzt. A kamatból keletkezett haszonnak egy részét önnek adja a bank a pénzéért cserébe, míg a másik részt megtartja magának. Ugye milyen jó üzlet?! Az Ön pénzével magának keres pénzt a bank.

Azt gondolom ezzel önmagában semmi gond nincs, amíg a bank elég körültekintően jár el és a kihelyezett pénznek mindig van fedezete. Tehát ha az adós nem tud fizetni, akkor a fedezetet eladva a bank megkapja a pénzünket kamatokkal együtt.

A gond ott kezdődik, hogy a bank egyre több nyereséget akar a hitelkamatból beszedni és már úgyis ad hitelt, hogy a fedezet nem elég arra az esetre, ha a kölcsönkérő nem tudna fizetni. Ennek köszönhető, hogy az amerikai ingatlanpiac összeomlott, ami elindította a lavinát.

Lehetne még tovább sorolni, hogy milyen spekulációs ügyletek folytak, folynak a háttérben, azonban ennek nem sok értelme lenne. Lényeg a spekulánsok nem a saját pénzükkel, hanem másokéval - akár a mienk is lehet - játszanak. 

Nálunk más a helyzet, a magyarországi bankok nem hiteleznek csak kellően magas fedezetre. Gyakorlatilag az ingatlan piaci értékének maximum 60-70%-t finanszírozzák.

A mi bankrendszerünk nem olyan fejlett, mint a nyugati országoké, így a hagyományos betétgyűjtés és pénzkihelyezés is nagy nyereséget hoz, eddig ezért nem nagyon spekuláltak a származékos papírokkal. A mi bankjainkban ha a likviditás szűkülne is, segít, hogy a lakosság eladósodottsága a GDP-hez viszonyítva, fele a nyugat-európainak, így baj esetén a betétállomány támasz lehet. A betéti kamatok egyre magasabbak.

Ez jó hír annak, aki pénzt tesz be a bankba.

Rossz hír azoknak, akik kölcsönt vesznek fel, hogy a betétek és a források drágulásával a devizahitel-kamatok is emelkednek.

A bankok lassan teljesen leállnak a svájci frank alapú hitelekkel, mert nagyon nehezen jutnak hozzá és az euró alapú kölcsönöket helyezik előtérbe.

Forint hitelt nem javaslok, mert magas az irányadó jegybanki kamat és így a hitelkamat is. Vegye fel a hitelét euróban, most az a legolcsóbb, és viszonylag biztonságos is. A hosszab távú euróhitelek mellet szól az is, hogy Magyarország előbb-utóbb belép az eurózónába, akkor pedig eltűnik az árfolyamkockázat, hiszen itthon is mindenki euróban kapja majd a fizetését.

"... a bank nyer!" A banknak nincs pénze, hiszen a mi pénzünket forgatja - ami pénzt meg keresett a pénzünkön, azt már rég eltüntette a saját zsebében - és még is megint a mi adóforintjainkból segíti meg az állam. Szóval a bank mindig nyer, a bank a legjobb üzlet!

Veres Zoltán

Hiteltolmács

 
 
 

Hasznos cikkek

Olvasmányok azoknak, akik a bankok helyett maguk kívánják alakítani jövőjük sorsát.
 

 

Ön is retteg attól, hogy forráshiány miatt lassan tönkre megy a cége? Akkor hallgassa meg a Vállalkozz Hatékonyan Klub (www.vhklub.hu) által készített riportot Puskás Gusztáv, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány egyik kiemelt tanácsadójával.
Megismerheti a kevesek által ismert módot a finanszírozási problémák megoldására.
- Hogyan juthat államilag támogatott kedvezményes vállalkozói hitelhez
- Hogyan juthat hitelhez kezdő vállalkozóként
- Mire figyeljen...
Klikk ide >>

"Talán önöknek is voltak nagy terveik, de visszafogták magukat, mondván: Lehetetlen, vagy túl sokba kerülne, vagy nem jövedelmező eléggé.
Jó vagy sem, mi gyerekek nem vagyunk ennyire gátolva, amikor arról gondolkodunk, miért ne csináljunk valamit... Azért, hogy bármit valóra válthassunk, először álmodnunk kell róla. Sok esetben az, hogy bátrak vagyunk elképzelni, segít áttörni a lehetőségek korlátait"
Adora Svitak: Amit a felnöttek tanulhatnak a gyerekektől
Klikk ide >>

 

"Miért sikeresek egyesek? Talán okosak? Vagy szerencsések? Egyik sem. Richard St. John, elemző, több évnyi interjút sűrít egy kihagyhatatlan 3 perces előadásba a siker valódi titkairól."
Klikk ide >>

 

"Lényeg a következő, néhány hír fontosabb, mint a másik."
És önnek most a legfontosabb hír, hogy vállalkozói hitel segíthet a cége fejlődésében.
Klikk ide >>